U nepravilnostima uhvaćen 61 poslovni subjekt

Bez autora
Jan 08 2013

Inspektori Porezne uprave od danas obavljaju nadzor obveznika fiskalizacije. Do 13 sati 328 inspektora diljem Hrvatske obavili su inspekcijski nadzor u 1108 subjekata. Nepravilnosti su utvrđene u 61 poslovnom subjektu, što iznosi 5,5%. Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec ističe da je zadovoljna tim rezultatom odnosno niskim udjelom ugostiteljskih objekata koji nemaju fiskalne uređaje, s obzirom na broj provedenih nadzora. Danas su nadzirani pretežno kafići u gradskim centrima te da se nadzor nastavlja do petka. Onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti inspektori su dali rok od dva dana da ih uklone odnosno uvedu fiskalni uređaj, a ako to ne učine, što će biti provjereno u petak, slijedi pečaćenje poslovnih prostora i to već u petak. Isto tako, ako obveznik ne uvede fiskalni uređaj riskira optužni prijedlog, zabranu obavljanja djelatnosti i naplatu kazne od 5000 kuna.

U nepravilnostima uhvaćen 61 poslovni subjektInspektori Porezne uprave od danas obavljaju nadzor obveznika fiskalizacije, objavljeno je na internetskim stranicama Porezne uprave Ministarstva financija.

Do 13 sati 328 inspektora diljem Hrvatske obavili su inspekcijski nadzor u 1108 subjekata. Nepravilnosti su utvrđene u 61 poslovnom subjektu, što iznosi 5,5%.

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec ističe da je zadovoljna tim rezultatom odnosno niskim udjelom ugostiteljskih objekata koji nemaju fiskalne uređaje, s obzirom na broj provedenih nadzora. Čavlović Smiljanec kaže da su danas nadzirani pretežno kafići u gradskim centrima te da se nadzor nastavlja do petka.

Onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti inspektori su dali rok od dva dana da ih uklone odnosno uvedu fiskalni uređaj, a ako to ne učine, što će biti provjereno u petak, slijedi pečaćenje poslovnih prostora i to već u petak. Isto tako, ako obveznik ne uvede fiskalni uređaj riskira optužni prijedlog, zabranu obavljanja djelatnosti i naplatu kazne od 5000 kuna.

Na pitanje pokazuju li prvi dani primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom povećanje prometa ugostitelja i drugih obveznika, čelnica Porezne uprave odgovora da će prvi podaci o tome biti dostupni s prijavom PDV-a za siječanj te prilikom predaje godišnjih prijava poreza na dohodak, kad će se moći usporediti ovogodišnji i prošlogodišnji siječanj. Očekuje povećanje uplate PDV-a i poreza na dohodak.

Komentirajući istup Hrvatske odvjetničke komore koja tvrdi da odvjetnici ne mogu biti obveznici Zakona o fiskalizaciji i koja zbog toga podnosi ustavnu tužbu, Čavlović Smiljanec je rekla da su odvjetnici obveznici poreza na dohodak i da izdaju gotovinske račune te da stoga ne vidi zašto se na njih ne bi primjenjivala fiskalizacija.

Nada Čavlović Smiljanec kaže da provedba zakona o fiskalizaciji Poreznoj upravi donosi brojne informacije o načinu poslovanja poduzetnika, a jedna od njih je i evidencija radnog vremena te identitet osoba koje izdaju račune, budući da se na fiskalnu kasu moraju prijaviti svojim OIB-om. Očekuje da će takav način prijave smanjiti malverzacije s prijavama zaposlenih i evidencijom radnog vremena.

Navode da je u razdoblju od 27. prosinca 2012. od 10 sati, kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije, do 6. siječnja u 7 sati sustav zaprimio 20,300.660 računa od 11.508 različitih OIB-a te 53.141 zapisa za poslovne prostore obveznika fiskalizacije od 11.233 različitih OIB-a.

Iz Ministarstva poručuju kako nije bilo ni jednog prekida u radu sustava niti je sustav radio otežano. Porezna uprava na dnevnoj bazi ima potpuni uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave, dodaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik